patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
wtorek, 22.10.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2013, 16(4): 314-320pldodaj do koszyka

Zastosowanie mleczka pszczelego w kremach nawilżających


Anita Bocho-Janiszewska 1/, Agata Sikora 2/, Jakub Rajewski 3/, Paulina Łobodzin 1,4/

1/ Wydział Materiałoznawstwa Technologii i Wzornictwa, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. K. Pułaskiego w Radomiu
2/ Laboratorium Kosmetyczne Norel Dr Wilsz s.c. w Warszawie
3/ Wydział Inżynierii Chemicznej i Procesowej, Politechnika Warszawska
4/ Instytut Technologii Eksploatacji Państwowy Instytut Badawczy w Radomiu

Streszczenie
Wprowadzenie. Nieodpowiednie nawilżanie skóry ludzkiej prowadzi do zachwiania w niej równowagi wodno-lipidowej, a w konsekwencji do degradacji włókien odpowiadających za jej sprężystość i elastyczność. Z przeglądu literaturowego wynika, że bardzo dobre właściwości odżywcze mają produkty pszczele. Szczególną uwagę zwrócono na mleczko pszczele, które wywiera na skórę korzystne działanie tonizujące, a także poprawia jej nawilżenie i elastyczność. Analiza rynku kremów nawilżających do twarzy wykazała, że nie ma na rynku kremu nawilżającego, który w swoim składzie zawierałby mleczko pszczele.
Cel. Określenie roli mleczka pszczelego w kształtowaniu właściwości użytkowych kremów nawilżających poprzez analizę ich właściwości użytkowych i fizykochemicznych.
Materiał i metody. Opracowano recepturę bazową oraz wykonano próbki kremów nawilżających zawierających mleczko pszczele. Przeprowadzone zostały badania fizykochemiczne i użytkowe: lepkości dynamicznej, stabilności, właściwości sensorycznych oraz właściwości nawilżających w zależności od zawartości mleczka pszczelego w kremie nawilżającym.
Wyniki. Dodatek liofilizowanego mleczka pszczelego powoduje znaczne zmniejszenie lepkości dynamicznej preparatów w porównaniu z emulsją bazową. Stopień nawilżenia warstwy rogowej naskórka po zastosowaniu kremów z mleczkiem pszczelim jest zdecydowanie wyższy niż w kremie bazowym. Jedne z najwyższych wartości i najmniejszy spadek nawilżenia po czasie zaobserwowano w próbce z zawartością 1% mleczka pszczelego. Najlepszymi okazały się kremy N-0,5% oraz O-1%, które otrzymały najkorzystniejsze oceny w teście konsumenckim.
Wnioski. Wszystkie sporządzone kremy z dodatkiem liofilizowanego mleczka pszczelego wykazały zadowalające właściwości aplikacyjne. Mleczko pszczele wpływa na poprawę stanu skóry, jest kompatybilne z innymi składnikami emulsji i z powodzeniem może być stosowane jako dodatek do kremów nawilżających.

Słowa kluczowe: mleczko pszczele, kremy nawilżające, emulsje, miód