patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
czwartek, 28.03.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2014, 17(2): 96-102pldodaj do koszyka

Białka serwatkowe jako naturalne surowce w przemyśle kosmetycznym


Jolanta Król 1/, Aneta Brodziak 2/, Agnieszka Zaborska 1/

1/ Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
2/ Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Streszczenie
W przemyśle kosmetycznym obserwuje się wzrost zainteresowania kosmetykami pochodzenia naturalnego. W ostatnich latach coraz częściej składnikiem preparatów kosmetycznych jest serwatka, a przede wszystkim białka serwatkowe. Ze względu na właściwości funkcjonale (wiązanie wody, tworzenie trwałych pian i właściwości emulgujące) stosowane są jako substytuty syntetycznych substancji powierzchniowoczynnych w recepturach wielu kosmetyków. Wchodzą m.in. w skład kremów, balsamów, szamponów, płynów do higieny intymnej czy detergentów. Zastosowanie naturalnego surowca, jakim jest serwatka, w preparatach kosmetycznych umożliwia przede wszystkim poprawę efektywności ich działania. Równocześnie stanowi jedną z możliwości zagospodarowania serwatki, będącej produktem ubocznym w przemyśle mleczarskim. Co ważne jest surowcem łatwo dostępnym na polskim rynku w ciągu całego roku.

Słowa kluczowe: serwatka, białka serwatkowe, kosmetyki