Możliwości wykorzystania kwasu elagowego we współczesnej kosmetologii i medycynieAgnieszka Garncarczyk, Magdalena Jurzak, Katarzyna Adamczyk, Paweł Antończak Zakład Kosmetologii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach Streszczenie Kwas elagowy (EA) to polifenol pozyskiwany ze źródeł naturalnych, szczególnie często obecny w owocach i nasionach. EA wykazuje działanie przeciwzapalne, antymutagenne, chemoprewencyjne oraz antyoksydacyjne. Odgrywa istotną rolę w prewencji licznych chorób ogólnoustrojowych oraz wykazuje działanie protekcyjne i terapeutyczne w kierunku różnych typów nowotworów. Stosowanie kwasu elagowego w codziennej diecie oraz w postaci środków farmakologicznych może stanowić metodę zapobiegania starzeniu się skóry indukowanemu ekspozycją na działanie promieniowania UV. Słowa kluczowe: kwas elagowy, polifenol, nowotwór, starzenie zewnątrzpochodne |