patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
niedziela, 14.07.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2014, 17(2): 122-126pldodaj do koszyka

Możliwości wykorzystania kwasu elagowego we współczesnej kosmetologii i medycynie


Agnieszka Garncarczyk, Magdalena Jurzak, Katarzyna Adamczyk, Paweł Antończak

Zakład Kosmetologii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Streszczenie
Kwas elagowy (EA) to polifenol pozyskiwany ze źródeł naturalnych, szczególnie często obecny w owocach i nasionach. EA wykazuje działanie przeciwzapalne, antymutagenne, chemoprewencyjne oraz antyoksydacyjne. Odgrywa istotną rolę w prewencji licznych chorób ogólnoustrojowych oraz wykazuje działanie protekcyjne i terapeutyczne w kierunku różnych typów nowotworów. Stosowanie kwasu elagowego w codziennej diecie oraz w postaci środków farmakologicznych może stanowić metodę zapobiegania starzeniu się skóry indukowanemu ekspozycją na działanie promieniowania UV.

Słowa kluczowe: kwas elagowy, polifenol, nowotwór, starzenie zewnątrzpochodne