patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
środa, 28.09.2022
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2014, 17(3): 192-196pldodaj do koszyka

Cynk w kosmetyce


Rafał Szymanowski, Halina Zaporowska

Katedra Biologii Komórki, Instytut Ochrony Środowiska, Wydział Biotechnologii i Nauk o Środowisku, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II w Lublinie

Streszczenie
Cynk jako mikroelement jest niezbędny o prawidłowego wzrostu, rozwoju i metabolizmu organizmu człowieka. Wchodzi w skład wielu enzymów m.in. polimerazy DNA i RNA, dehydratazy kwasu delta-aminolewulinowego, metaloproteinaz macierzy zewnątrzkomórkowej oraz dysmutazy ponadtlenkowej. Jego niedobór może więc oznaczać spadek aktywności ww. enzymów i w konsekwencji wywołać takie objawy jak zahamowanie wzrostu, opóźnione dojrzewanie, hypogonadyzm, zmiany skórne, kruchość i plamistość paznokci, łysienie plackowate, trudności w gojeniu się ran oraz spadek odporności. Ponadto niedobór cynku osłabia układ antyoksydacyjny organizmu co prowadzi do stresu oksydacyjnego i w konsekwencji przyspiesza proces starzenia. Można temu zapobiec stosując odpowiednią dietę, wzbogaconą w takie produkty jak wołowina, baranina, sery żółte, migdały i płatki owsiane. Cynk występuje również w wielu preparatach kosmetycznych: pod postacią jednego z 33 dopuszczonych do stosowania związków lub jako składnik wielu surowców wykorzystywanych w kosmetyce, m.in. ekstraktów roślinnych, glinek czy wód mineralnych. Zależnie od występującego związku, kosmetyki zawierające cynk mają różne funkcje. Mogą działać ochronnie, pielęgnacyjne i regenerująco na skórę lub nadawać właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne.

Słowa kluczowe: cynk, suplementy, nutrikosmetyki, kosmetyki