Aminokwasy i hydrolizaty protein w kosmetykachJulia Hałupka, Elżbieta Studzińska-Sroka, Wiesława Bylka Katedra i Zakład Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu Streszczenie Aminokwasy, proteiny, a także produkty częściowej lub całkowitej hydrolizy białek wykorzystywane są w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Źródłem substancji białkowych są organizmy zwierzęce, roślinne, glony. Aminokwasy, m.in. alanina, asparagina, arginina, glicyna, lizyna i seryna, kwas glutaminowy, treonina, mogą być składnikami kosmetyków nawilżających, odżywczych, przywracających elastyczność i jędrność skóry, przeciwzmarszczkowych, antycellulitowych. Szczególną rolę w pielęgnacji włosów, paznokci pełnią aminokwasy siarkowe cystyna, cysteina, metionina. Do białek wykorzystywanych w preparatyce kosmetycznej zaliczamy kolagen, elastynę, nadające skórze sprężystość i keratynę, będącą składnikiem rogowych wytworów naskórka. Rozpuszczalne w wodzie hydrolizaty protein jedwabiu tworzą swoisty film, działając nawilżająco, odżywczo, ochronnie, wygładzająco i są stosowane w preparatach do skóry, włosów i paznokci. Proteiny mleka oraz ich hydrolizaty mają właściwości higroskopijne, wiążące wodę, filmotwórcze. Hydrolizaty białek roślinnych, głównie białek kukurydzy, soi, pszenicy, ryżu, owsa, wykazują powinowactwo do powierzchni skóry, włosów i paznokci, odpowiadają za właściwości filmotwórcze, zmiękczające, wygładzające i regenerujące. Znalazły też zastosowanie w produktach pielęgnacyjnych do włosów, ze względu na właściwości antystatyczne, odżywcze i wzmacniające, nadające włosom gładkość i blask oraz zmniejszające łamliwość. Omawiane substancje zwykle nie mają działania drażniącego i są bezpieczne dla osób z problemami alergicznymi. Słowa kluczowe: aminokwasy, klasyfikacja, białka, hydrolizaty protein, kosmetyki |