patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
niedziela, 14.07.2024
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2017, 20(1): 2-8pldodaj do koszyka

Porosty i ich znaczenie w kosmetyce i kosmetologii


Katarzyna Kowalik 1/, Kaja Turzańska 2/, Barbara Bacler-Żbikowska 1/, Adam Stebel 1/

1/ Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
2/ Koło Botaniczne "CEDRO" przy Katedrze i Zakładzie Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

Streszczenie
Praca przedstawia, na podstawie przeglądu źródeł literaturowych, zastosowania porostów w kosmetyce i kosmetologii. Metabolity wtórne porostów posiadają wiele właściwości leczniczych m.in. przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, oraz przeciwnowotworowe. Jednym z najlepiej poznanych związków jest kwas usninowy. Kwas usninowy posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Ze względu na swoje właściwości znalazł zastosowanie w kremach, maściach dermatologicznych, pastach do zębów, płynach odświeżających oddech, w perfumach, dezodorantach i produktach promieniochronnych jako substancja aktywna albo konserwant. Współcześnie w kosmetyce, jako źródło substancji zapachowych, duże znaczenie mają Pseudevernia furfuracea (L.) Zopf. i Evernia prunastri (L.) Ach.
Do największych problemów związanych z wykorzystaniem porostów należą: 1. skomplikowana, trudna i mało efektywna hodowla oraz 2. obecność związków alergizujących. Obecnie trwają badania nad możliwością szerszego zastosowania porostów w branży kosmetycznej.

Słowa kluczowe: porosty, grzyby zlichenizowane, metabolity wtórne, kosmetyka, kosmetologia