Analiza kaloryczności i składu diet kobiet z objawami lipodystrofii typu kobiecego - badania pilotażoweDagmara Polak 1/, Natalia Ziemak 1/, Anna Piotrowska 2/ 1/ Koło naukowe przy Zakładzie Chemii i Biochemii, Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie 2/ Zakład Chemii i Biochemii, Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie Streszczenie Wstęp. Lipodystrofia typu kobiecego jest defektem estetycznym, który jest bardzo często spotykany u kobiet w każdym wieku. Na powierzchni skóry można zaobserwować specyficzne zmiany przypominające wyglądem skórkę pomarańczową. Istnieje kilka czynników etiopatogenezy w tym zmiany hormonalne, uwarunkowania genetyczne oraz czynniki środowiskowe. Cel. Określenie składu diet swobodnie komponowanych kobiet z cellulitem o różnym stopniu nasilenia. Badano różnice pod względem zawartości poszczególnych grup składników odżywczych oraz kaloryczności w dietach kobiet. Materiał i metody. Zbadano 28 kobiet w przedziale wiekowym od 19 do 46 lat. Grupa charakteryzowała się niskim lub umiarkowanym stopniem aktywności fizycznej oraz brakiem występujących chorób. Oceniono wartość odżywczą i energetyczną średnich całodziennych racji pokarmowych na podstawie zapisu jadłospisów z pięciodniowych dzienniczków żywieniowych (w tym jednego dnia świątecznego). Wyniki. Nie wykazano znamiennych różnic pomiędzy kalorycznością diet kobiet o różnych stopniach nasilenia lipodystrofii. Różnice istotne statystycznie wykazano dla zawartości w diecie tłuszczy w tym kwasy tłuszczowych jednonienasyconych oraz cholesterolu, potasu, magnezu, retinolu oraz niacyny. Wnioski. Sama dieta oraz zawartość poszczególnych składników odżywczych nie wykazuje istotnego znaczenia w występowaniu oraz nasileniu lipodystrofii typu kobiecego. Połączenie odpowiedniej diety z aktywnością fizyczną oraz innymi czynnikami może pozytywnie wpłynąć na jakość skóry. Słowa kluczowe: cellulit, swobodnie komponowana dieta, mikroelementy, składniki odżywcze |