patronat naukowy
Polskiego
Towarzystwa
Farmaceutycznego
poprzednie numery
wyszukiwanie artykułów





Copyright @ Pol J Cosmetol
 
ISSN 1731-0083
sobota, 08.08.2020
PL EN
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Szkolnictwo |  Partnerzy
Pol J Cosmetol 2018, 21(1): 10-15pldodaj do koszyka

Kosmetyczne zastosowania żurawiny


Justyna Żwawiak, Lucjusz Zaprutko

Katedra i Zakład Chemii Organicznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Streszczenie
Już od najdawniejszych czasów żurawina używana była przy niedyspozycjach układu moczowego, przeciwko biegunce oraz w leczeniu cukrzycy. Wysoką zawartość witaminy C wykorzystywali z dobrym skutkiem, walczący ze szkorbutem marynarze. Prozdrowotne właściwości żurawiny są powszechnie znane, okazuje się jednak, że znajduje ona również istotne zastosowanie w kosmetyce. Powodem tego jest obecność w jej składzie chemicznym wielu substancji wpływających korzystnie na funkcjonowanie, a więc i na wygląd skóry. Ekstrakty z jagód żurawinowych są niezwykle bogate m.in. w szereg cennych witamin, mikro- i makroelementów, polifenoli i kwasów owocowych. Natomiast z pestek wytłaczany jest na zimno zielony olej o delikatnie orzechowym aromacie. W jego skład wchodzą charakterystyczne dla owoców żurawiny mikroelementy oraz stanowiące podstawę - nienasycone kwasy tłuszczowe. W kosmetyce żurawina stosowana jest w celach pielęgnacyjno-odżywczych i liftingujących, głównie przez osoby w wieku dojrzałym.

Słowa kluczowe: żurawina, Vaccinium macrocarpon, jagody żurawiny, liście żurawiny, pestki żurawiny